Harta site-ului
Ajutor
Focurile de artificii - de la feerie pînă la spitalizare
Focurile de artificii - de la feerie pînă la spitalizare

Focurile de artificii (adesea numite simplu artificii) sunt substanțe chimice capabile să genereze reacții de explozie; acestea sunt lansate de pe pământ în aer și sunt însoțite de fenomene luminoase și sonore. Ele sunt utilizate pentru încununarea unui eveniment sau celebrarea unei sărbători: noaptea de revelion. Însă, utilizate impropriu, noaptea de revelion se poate transforma într-un coșmar.
Pentru a vă feri de orice eveniment neplăcut vă recomandăm următoarele:

  • Artificiile se vor ține într-o cutie bine închisă și se va utiliza câte una.
  • Urmăriţi atent instrucţiunile aferente fiecărui tip de artificii - citiţi-le la lumina unei lanterne, niciodată la lumina unei flăcări care arde liber.
  • Aprindeţi capătul fitilului unei bucăţi, ţinând braţul bine întins, astfel încât fitilul să se afle cât mai departe de corp; folosiţi, de preferinţă, o brichetă prevăzută cu dispozitiv de siguranţă sau o lumânare.
  • Trageţi-vă înapoi, păstrând o distanţă considerabilă; niciodată nu vă întoarceţi la nişte artificii pe care le-aţi aprins - s-ar putea să vă explodeze în faţă.
  • Nu aruncaţi artificii la întâmplare; nu ţineţi artificii neaprinse în buzunar; închideţi în casă animalele de companie.
  • Artificiile trebuie lansate de pe un teren viran, departe de clădiri şi de copaci; nu aprindeţi în acelaşi timp şi focuri în aer liber.
  • Niciodată nu aprindeţi şi nu ţineţi în mână nişte artificii care nu indică în mod clar că este lipsit de pericol să o faceţi; artificiile care se ţin în mână trebuie să fie prevăzute cu beţe de lemn sau plastic de care să le puteţi apuca în siguranţă; nu urmăriţi să obţineţi un efect exploziv, un evantai sau o ploaie de lumini puternice ca intensitate, ci doar viu colorate. Majoritatea celorlalte sunt inscripţionate foarte vizibil: „A nu se ţine în mână“.
  • Inspectaţi locul după ce aţi terminat de aprins artificiile şi udaţi-le cu apă pe cele care, eventual, au rămas neexplodate.
  • În caz de accident, administraţi tratamentul de prim ajutor pentru arsuri şi, în funcţie de gravitatea vătămării suferite, cereţi ajutor medical de urgenţă.

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  dubasari@list.ru

Focurile de artificii - de la feerie pînă la spitalizare - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta